Vissen en Milieu
Verantwoord karpervissen
In de wateren van de RHV kan over het algemeen goed karper gevangen worden.
Natuurlijk willen wij de karper in goede conditie houden en daarom willen wij onze(beginnende) karpervissers graag de volgende tips meegeven aangaande het visveilig karper vissen.
De Stekkeuze
Karpers liggen graag bij obstakels zoals takken, paaltjes, plompebladeren en dergelijke.
Wees u ervan bewust dat als u strak tegen deze obstakels aan vist, de karper bij een aanbeet het obstakel in kan duiken, waarna deze zich met lijn en al vast zwemt met lijn breuk tot gevolg.
Het vissen op dergelijke plekken is daarom eigenlijk alleen weggelegd voor ‘specialisten’ die hun materiaal en aanpak daarop hebben afgestemd.
Zonder deze expertise en aanpassingen moet u niet bij obstakels vissen.
De dril
Zet bij een aanbeet beheerst de haak.
Houdt uw hengel schuin omhoog, zo profiteer u optimaal van de buiging van je hengel om de klappen van de wegzwemmende karper op te vangen.
Dril de vis vooral rustig uit.
Leg uw landingsnet bij voorkeur al tijdens de dril klaar in het water.
Als de karper is ‘uitgevochten’, manoeuvreer deze dan boven het net en til het net op.
Controleer voor het op de kant tillen van het net of alle vinnen van de vis strak langs het lichaam liggen zodat deze niet kunnen beschadigen.
Leg de karper voorzichtig op een goede onthaakmat die van tevoren ruimschoots is nat gemaakt en verwijder voorzichtig de haak.
Ook het eventuele wegen en fotograferen van de vis dient altijd boven de mat plaats te vinden en laat dit niet te lang duren en hou de vis goed nat.
Het terugzetten
Zet de karper bij voorkeur terug in het water met behulp van de onthaakmat of nog beter, gebruik hiervoor een zogenaamde sling.
Laat de vis rustig bijkomen tot deze op eigen kracht wegzwemt.
Zet de vis altijd terug in het water waar u deze gevangen heeft.
Tot slot
Blijf bij het vissen altijd in de buurt van uw hengel.
Gebruik een visveilig loodsysteem zodat bij een eventuele lijnbreuk de karper het lood en de lijn makkelijk kwijt raakt.
Ga bewust om met lood, lood dat in het water achterblijft belast in de loop der jaren langzaam het milieu. Maak daarom waar mogelijk gebruik van loodvervangers.
Laat de stek schoon achter. (ruim uw afval en rommel op.)